Saturday, November 14, 2009

Sepetang di...Readings at Seksan's


Memang sudah lama saya tak ke sini...banyak perkara yang meminta di dahulukan. Memoriku di tempat mendeklamasikan hasrat di hati yang di panggil - Readings at Seksan's - adalah manis. Seksan's adalah sebuah tempat yang di bina oleh seorang arkitek/pelukis tempatan bernama Seksan. Oleh kerana minatnya kepada seni dan budaya, beliau telah membenarkan Sharon Bakar, seorang penggiat sastera dan bahasa, mengguna tempatnya, sebulan sekali, untuk mengendalikan acara-acara pembacaan karya-karya penulis-penulis tempatan dan antarabangsa. Pada 31 oktober, selain saya membaca karya ayahanda Usman, ialah : Julya Oui, Afi Momo, Tan Mei Lee, Ellen Whyte, Fadli Moja Amin dan Ezza Ezelan juga meluahkan karya-karya mereka kepada peminat, penulis, pelukis dan lain-lain. Mereka semua hadir untuk santapan rohani.

Saya telah di jemput Sharon Bakar untuk mendeklamasikan puisi-puisi dan karya-karya ayahanda Usman pada bulan September lalu tetapi saya tidak dapat hadirkan diri. Oleh itu saya telah berjanji untuk hadir pada bulan Oktober pula.
Walaupun kami adalah 'orang bandar' yang masih berada di dalam kawasan bandar tetapi suasana di tempat ini membawa manusia dan alam dalam satu tempat istimewa yang sememangnya impian penulis, pelukis, artis dan mereka yang minat dan prihatin tentang kesejahteraan manusia, alam dan haknya sejagat.


Saya telah mendeklamasi beberapa puisi ayahanda seperti 'Bunga popi' dan 'Duri dan Api' bersama Sharon yang membaca terjemahan karya ke Bahasa Inggeris -' Poppies' dan 'Thorns and Fire'. Beliau juga telah membaca secebis dari terjemahan novel 'Tulang2 Berserakan', ia itu, Scattered Bones. Selepas itu, saya membaca sedikit dari antologi cerpen 'Turunnya Sebuah Bendera'. Antaranya....

Angin tanahair yang baik budi memberikan nafas kepada segala mereka yang berada di buminya selama ini meniup-niup bendera itu. Maka getaran bendera itu semakin meluapkan semangat pemuda-pemuda yang ada di situ. Teriakan berulang lagi : " Turunkan bendera penjajah! Turunkan bendera penjajah! Turunkan! Turunkan !! Turunkan !!!"

Akhir sekali saya membaca sedikit dialog dari karya pementasan' Musikal Uda & Dara ' ...

UDA : " Sebelum matamu lena malam,
sebelum mimpimu sempat bermula,
Abang telah pulang di sisimu, Dara....."

Memoriku manis dan bermakna sekali. Terima kasih Sharon dan semua yang saya kenal dan baru kenal pada petang yang penuh drama dari alam yang menyambut kami pembaca karya untuk memenuhi hasrat rohani masing-masing yang hadir.

Penghargaan dan terima kasih untuk :-
Poster oleh Shahril Nizam
Foto saya dan Sharon dari blog Sharon - Bibliobibuli, yang asalnya dari Fb Azwan,
yang saya tak kenal, maaf.

No comments: